//Odkrijte svet Ortopad očesnih obližev

Odkrijte svet Ortopad očesnih obližev

Ambliopija je medicinski izraz za slabovidnost, pogovorno takemu očesu rečemo tudi “leno oko”. Običajno do tega pride zaradi neuporabe enega očesa (različni vzroki), možgani prednostno obravnavajo podatke enega očesa in ignorirajo podatke drugega.

Najpogostejši obliki ambliopije sta škiljenje in anizometropija (stanje neenakomerne ‘dioptrijske moči’ očesa). Drugi vzrok za ambliopijo so še: siva mrena, astigmatizem, ptoza (povešena veka) in poškodba.

Ambliopija je v večini primerov ozdravljiva. Vendar pa je uspešnost zdravljenja odvisna od začetne ravni vida, preteklega časa z oslabljenim vidom in starosti otroka.

Ker možgani prejemajo informacije le iz močnega očesa, jih je potrebno ”prisiliti” k uporabi očesa, ki ni prednostno. To dosežemo s pokrivanjem zdravega očesa ter s tem treniramo možgane ter šibko oko.

Zdravo oko je potrebno pokrivati redno, vsak dan, brez izjem. Režim pokrivanja – večkrat dnevno za krajši časovni interval ali enkrat dnevno večji del dneva – določi specialist oftalmolog glede na starost otroka, vzrok ambliopije ter ostalih pridruženih dejavnikov.

Okluzija oziroma pokritost zdravega očesa med terapijo mora biti popolna, v nasprotnem primeru se izniči učinkovitost terapije. Otrok naj ima oko pokrito v času, ko je buden in izvaja vsakodnevne aktivnosti, s tem je oko primerno stimulirano.

Oko mora biti seveda pokrito med nošenjem očal ali leč, če so le-ta potrebna.

V primeru prisotnosti sive mrene je potrebno le-to odstraniti pred zdravljenjem ambliopije.

Sprva je pokrivanje očesa lahko težavno, saj otrok na ”bolno” oko slabše vidi. Vendar je to le kratkotrajno, prehodno obdobje, kajti njihov vid se zelo hitro izboljšuje. Hkrati boste hitro opazili, če terapija ni dovolj učinkovita, če ste bili nekaj dni bolj ”leni” oz. očesa niste pokrivali –  otroku bo bolno oko že po nekaj dneh začelo ”plesati” oz. se bo škiljenje kaj kmalu zopet pojavilo.

Zapomnite si, ambliopija je ozdravljiva, če jo zdravimo, ko je otrok še majhen (pod starostno mejo 8 let). Ko je otrok starejši, je povezava med očmi in možganskimi celicami že izoblikovana in je lahko za zdravljenje ambliopije že prepozno.

Ortopad je obliž za oči, ki je pri zgoraj opisani terapiji v veliko pomoč, saj nudi vse, kar se od okluzivnega obliža za oči pričakuje – popolno zaščito pred uhajanjem svetlobe, stranske reže omogočajo dobro prileganje nosu, narejen je iz naravnih bambusovih vlaken, ki omogočajo koži dihanje, predvsem pa je nežen do kože. Po končani terapiji ga z lahkoto odstranite, ”dolgočasno” terapijo pa otrokom popestrijo zabavni motivi.

Kot zanimivost je potrebno omeniti, da je bilo za Ortopad očesne obliže izdelano termo adhezivno lepilo, le-to se aktivira s toploto kože, zato je na robove Ortopad očesnih obližev potrebno le nežno pritisniti, s tem se ogrejejo in pritrdijo.

2019-03-24T18:21:36+01:00
Spletna trgovina Izifroc uporablja piškotke, s pomočjo katerih je brskanje po strani bolj preprost in enostavnejše. S klikom na gumb "Razumem" v celoti sprejemate uporabo piškotkov v naši spletni trgovini. Prijetno nakupovanje želimo! Razumem